Új civil kurzus a Kodolányin
A civil szervezeti működéssel kapcsolatos, szabadon választható kurzust indít ősztől Székesfehérváron a Kodolányi János Egyetem. Több hazai felsőoktatási intézményben zajlik már hasonló képzés a Miniszterelnökség Civil és Társadalmi Kapcsolatokért Felelős Helyettes Államtitkársága együttműködésével. Szükség is van rá, hiszen hazánkban mintegy 60 ezer civil szervezet működik, és a civil szervezeti kultúra fejlesztéshez kell a humán utánpótlás és a szakszerű vezetői tudás – hangzott el a fórumon. 
 
 
Nagyon sok országban komoly kultúrája van az önkéntességnek, a civil mozgalmakban való részvételnek. A Kodolányi János Egyetem célja, hogy részt vegyen a hazai civil kutúra megteremtésében, erősítésében. Ősztől „A civil szervezetek szerepe és lehetőségei Magyarországon. Miért érdemes fiatalon is civil közösségekben tevékenykedni?” címmel indul az új, szabadon választható kurzus a Miniszterelnökség Civil és Társadalmi Kapcsolatokért Felelős Helyettes Államtitkársága közreműködésével.
Hétfőn a képzés bemutatására szerveztek fórumot a Hiemer-házban, ahol dr. Cser-Palkovics András polgármester köszöntötte a résztvevőket. Hangsúlyozta, szeretnék rávenni a fiatalokat arra, hogy vállaljanak civil közösségi, önkéntes munkát a szabadidejük terhére. A nagy rendezvények lebonyolításából nagyon sok fiatal kiveszi a részét, illetve a pandémia időszakában több mint 600-an segítették az idősek ellátását. Tapasztalatai szerint a Székesfehérváron működő civil szervezetek esetében szükség van a fiatalokra, akik átveszik a jövőben a munkát a mostani vezetőktől, önkéntesektől. „A saját időnkből másoknak adni, vagy éppen odaállni egy jó ügy mellé jó dolog!” – hangsúlyozta a polgármester.
„Fontos, hogy a fiatalok számára vonzóvá tegyük a civil pályát. Magyarországon jelenleg nem mondható el, hogy sokan élnének meg a civil vezetői munkából, tagságból, de idővel eljöhet ez az állapot, Magyarország efelé halad.” – hangsúlyozta Szalay-Bobrovniczky Vince civil és társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár.
Ma Magyarországon közel 60 ezer egyesület, alapítvány működik. Egy civil szervezet akkor sikeres, ha a tevékenysége mögött valós társadalmi igény van, és a helyi közösségnek szüksége van arra, amit a civilek nyújtanak.
Civil szervezeti képzési zajlik már Miskolcon, Gödöllőn, a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen, és ősztől indul a fehérvári Kodolányin. Neves előadók tolmácsolásában szó lesz többek között a civil szervezetek létrehozásáról, működtetéséről, gazdálkodásáról, az SZJA 1 százalék felhasználásáról, az önkéntességről, az adományozásról, a pályázati lehetőségekről stb.
Hazánkban jelenleg mintegy 400 ezer ember végez önkéntes munkát a civil szférában, a szabadideje terhére. A pénzügyeket tekintve a hazai civilek működésre és szakmai programok megvalósítására is pályázhatnak. Tavaly mintegy 20 milliárd forint forrást biztosítottak számukra a Nemzeti Együttműködési Alapból – derült ki az államtitkár előadásából.
A civil szervezetek képviselőjeként részt vett a programon hazánk legrégibb civil mentőcsapata, az ÉLETJEL Mentőkutyás Egység elnök-parancsnoka, Turi László és Smile nevű kutyája, Magyarország egyetlen mentőtacskója. Az 1994 decemberében megalakult szervezet legutóbb a törökországi földrengés helyszínén végzett eredményes mentőmunkát a még élő emberek és az elhunytak felkutatásában. Volt már bevetésük korábbi földrengéseknél, cunaminál, árvíznél (Albánia), hólavinánál (Románia), de dolgoztak a Hableány sétahajó katasztrófáját követő mentésben is. Turi László elmondta, közhasznú egyesületként működnek, az állami feladatokat egészítik ki. Évente mintegy 100-150 bevetésben, feladatellátásban vesznek részt.
Dr. Kecskés Péter, a Miniszterelnökség Civil Kapcsolatok és Társadalmi Konzultáció Főosztályának főosztályvezetője arról beszélt, hogy minden vármegyében működik egy-egy civil szolgáltató központ, amely díjmentes tanácsadással segíti a helyi szervezeteket. Szerveznek országos rendezvényeket, képzéseket, civil véradást, eljuttatnak a civilek számára hírleveket, tájékoztató kiadványokat.
A Kodolányi új kurzusának keretében szakpolitikusok tartanak előadásokat az általános tudnivalókról, és minden alkalommal egy, az adott témához kapcsolódó civil szervezet is bemutatkozik majd.
nyomtatás