Európa biztonsági kihívásai a szűkülő geopolitikai térben
A FuturEu hetedik alkalma során egy igen aktuális témával foglalkoztak a Titkok Házában, a tőlünk nem messze zajló orosz-ukrán háború témájával, melynek szakértő előadója Dr. Tálas Péter biztonságpolitikai szakértő, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Stratégiai Védelmi Kutatóintézet igazgatója volt.  
 
 
A helyzet megértéséhez egészen 2008-ra nyúlt vissza a szakember, ahonnan Oroszország külpolitikai lépéseit mutatta be. A szakértő előadó rámutatott arra, hogy Európa szkeptikusan állt azzal szemben, hogy lesz-e háború, lehet-e háború, éppen emiatt is kellett kis idő, mire realizálta a helyzetet. Az, hogy Oroszország három irányból is indítja a támadást, senki nem feltételezte. Már most feltételezetten fele annyi katonát vesztett Oroszország, mint Afganisztán 10 éve alatt. Képes-e Európa reagálni erre a helyzetre, megőrizni a biztonságát? Korábban soha nem látott szankciópolitikát vezetett be Európa, mely mellett a tagállamok következetesen kiállnak, és várhatóan minden tagállamnak újra kell gondolnia a jövőben az orosz politikai kapcsolatát.
Nemcsak Európának, Magyarországnak is át kell gondolnia, fel kell készülnie a változásokra, meg kell szüntetni a függést például az oroszországi energiahordozóktók, leginkább úgy érhetjük el ezt, ha áttérünk fokozatosan a megújuló energiaforrásokra. A szakember külön kiemelte Paks II. kérdését, amelynek megvalósulása a háború miatt kétségessé vált. Az biztos, hogy ez a háború már most is hatással van és lesz is a mi életünk minden területére.
 
 
nyomtatás