Az európai szolidáris gazdaság felé
Európa jövője címmel programsorozatot indított a Fejér Megyei Civil Információs Centrum a Titkok Háza Tudományos Élményközpontban. A tízalkalmas szakmai-tudományos előadásokat a helyszínen és az online térben is követhetik az érdeklődők, ahogy tették ezt az első előadó, Domokos Tamás, szociológus, egyetemi docens esetében, aki rövid gondolatébresztő, beszélgetésindító előadást, áttekintést tartott a szociális gazdaságról, arról, hogy milyen aspektusokból közelíthetjük meg a kérdést.  
 
 
Az európai szolidáris gazdaság eszméje évszázadokra nyúlik vissza ugyan, azonban a fogalom az elmúlt pár évtizedben kezdte el új virágkorát élni. Ma már egyfajta alulról jövő mozgalommá is vált, olyan európai alapértékekkel, mint az autonómia, emberség, kölcsönösség, egyenlőség, együttműködés.
Az előadást követő vita keretében az egyén felelősségéről, a tudatos életvezetés fontosságáról – kiemelten a gyermekvállalás kérdésére kitérve –, valamint a fogyasztói társadalom és környezeti terhelésről esett szó.
A fogyasztói társadalomban, ahol okoseszközeinket szinte szükség nélkül cseréljük, közben a másik oldalon a bolygó megmentésén küzdünk, azt mutatja, ebben szintén több tudatosságra, tudásra lenne szükség. A globális intézkedések az egyéneken múlnak, így azok az irányok, melyeket látunk, szükséges, hogy az egyének szintjén jobban tudatosodjanak.
 
 
nyomtatás