Sikerrel zárult a VI. Civil Véradás Fejér megyében
A Miniszterelnökség Civil és Társadalmi Kapcsolatokért Felelős Helyettes Államtitkársága kezdeményezésére hatodik alkalommal tartottak civil véradást országszerte, így Fejér megyében is. Az esemény megszervezésében részt vettek a civil központok és a vérállátó szolgálatok dolgozói. 
 
Fejér megyében a Fejér Megyei Civil Közösségi Szolgáltató Központ szervezte a civil véradást több városban: Sárbogárdon, Székesfehérváron és Móron. Összesen 147 fő adott vért a három helyszínen, 37-en Sárbogárdon, 52-en Székesfehérváron és 58-an Móron. Egyetlen véradással három betegen segít az ember: a levett vérből plazmakészítmények, vörösvérsejt- és vérlemezke-koncentrátum készül. Vagyis elmondható, hogy a VI. Civil Véradáson résztvevők több mint 400 emberen tudnak segíteni véradásukkal.
A rendszeres véradásokra azért van szükség, hogy a vérellátás zavartalan maradjon, és mindenki azonos feltételekkel férjen hozzá vérhez és vérkészítményekhez. Naponta mintegy 1800 véradót kell toborozni ahhoz, hogy biztonságos vérkészlet álljon rendelkezésre műtétekhez, baleseti sérültek ellátásához, vérkészítményekre, transzfúzióra szoruló betegek kezeléséhez. Az Országos Vérellátó Szolgálat munkája a hazai egészségügyi ellátás egyik alapköve, hiszen vérkészítmények nélkül számos beteg felépülése vagy élete válságba kerülhet.
A 21-25. között zajló akció fővédnöke Herczegh Anita, Áder János köztársasági elnök felesége volt.
Legközelebb a 2022. szeptember 5-9. közötti héten szerveznek Civil Véradást.
 
 
nyomtatás