Civil Info-NEA 2022
2021. október 4-től közel egy hónapon keresztül pályázhatnak a civil szervezetek a NEA forrásaira. Összesen 10, 8 milliárd forintra pályázhatnak a civilek a NEA keretében, ez mintegy 1,5 milliárdos növekményt jelent a korábbi kiíráshoz képest. A sikeresen pályázókhoz várhatóan a jövő év első negyedévében érkeznek meg a felhasználható összegek. 
 
A "CIVIL INFO – NEA 2022” című országos tájékoztató rendezvény székesfehérvári előadására került sor kedden a Megyeházán az Echo Innovációs Műhely Közhasznú Egyesület, mint a Fejér Megyei Civil Közösségi Szolgáltató Központ cím birtokosa szervezésében. A rendezvényen a Miniszterelnökség Civil és Társadalmi Kapcsolatokért Felelős Helyettes Államtitkársága munkatársai tájékoztatták a civil szervezetek képviselőit és a megyei települések vezetőit a pályázatokról és a felhasználható forrásokról.
A megnyitón elsőként Pálffy Károly, a Fejér Megyei Közgyűlés alelnöke köszöntötte a résztvevőket, kiemelve, hogy Fejér megye fejlődése szempontjából kulcsfontosságú az, hogy minél több lehetőséghez jussanak a civil szervezetek. Reményét fejezte ki, hogy a legújabb, október 4-től megnyíló pályázati lehetőségekre is sokan pályáznak majd a megyéből, ehhez pedig a szükséges információkat megkaphatják a NEA fórumon.
 
Köszöntötte a résztvevőket Törő Gábor országgyűlési képviselő is, aki kiemelte, hogy a civil szervezetek számára rendkívül hasznos a mai tanácskozás, amelyen minden szükséges információt megkaphatnak az érintettek ahhoz, hogy sikeresen pályázzanak. Hozzátette: a helyi önkormányzatok, civil szervezetek összefogásával komoly eredményeket lehet elérni a helyi közösségek életében.
Dr. Zugor Zsuzsanna, az Echo Innovációs Műhely elnöke a megnyitón arról szólt, hogy az állami szektorral szemben a civil szervezetek rugalmasak, és nagyon gyorsan tudnak reagálni minden olyan társadalmi problémára, amely helyben felmerül. Hozzátette, hogy ezekhez a probléma-megoldásokhoz nyújtanak nagy segítséget a NEA pályázati forrásai. Ezért arra biztatott minden szervezetet, hogy éljen a kínálkozó lehetőséggel.
A NEA pályázatok legfontosabb tudnivalóit Szalay-Bobrovniczky Vince helyettes államtitkár foglalta össze a Miniszterelnökség Civil és Társadalmi Kapcsolatokért Felelős Helyettes Államtitkársága részéről. Elmondta, hogy 2021. október 4-től közel egy hónapon keresztül pályázhatnak a civil szervezetek a NEA forrásaira, a sikeresen pályázó szervezetekhez várhatóan a jövő év első negyedévében érkeznek meg a felhasználható összegek.
Összesen 10, 8 milliárd forint a keretösszeg a NEA keretében, ez mintegy 1,5 milliárdos növekményt jelent a korábbi kiíráshoz képest. A helyettes államtitkár szólt arról is, hogy elsősorban a kisebb civil szervezeteket célozza meg ez a pályázati lehetőség, amelyre jó eséllyel pályázhatnak, hiszen a pályázatok 65-70%-a sikeres. Szólt a Falusi Civil alapról és a Városi Civil Alapról is, amelyek 5-5 milliárd forintos kerettel rendelkeznek.
Fejér megyével kapcsolatban Szalay-Bobrovniczky Vince helyettes államtitkár elmondta, hogy az idei NEA-források tekintetében 245 millió forintot tudtak "begyűjteni" a megye civil szervezetei, ezzel az országos középmezőnyben helyezkednek el. A Fejér megyei pályázatok közül 367-ből 249 nyert, ez megfelel az országos átlagnak.
A "CIVIL INFO – NEA 2022” rendezvényen Dr. Kecskés Péter főosztályvezető a Miniszterelnökség Civil Kapcsolatok és Társadalmi Konzultáció Főosztálya részéről a Nemzeti Együttműködési Alap (NEA) 2021. évi összevont, egyszerűsített és normatív pályázatainak, valamint a Magyar Falu Program Falusi Civil Alap 2020. évi pályázatainak tapasztalatairól szólt. Előadásában elmondta, hogy civil területen az EPER helyett új pályázatkezelő rendszer, a NIR került bevezetésre. A változások között említette, hogy új előírás a határon túli magyar szervezetek kötelező befogadása minden kollégiumban, vagy önállóan, vagy társpályázóként. Szólt arról az egyszerűsítésről is, amelynek értelmében 2020 szeptember 1-től eltörölték a várólistát, így a NEA 2021-ben már vagy nyertes lett valaki, vagy a nem nyert kategóriába került, ez így lesz a 2022-es forrásoknál is.
 
Forrás: Önkormányzati Kommunikációs Központ
 
nyomtatás