Sajtóreggeli 2020. szeptember
Sajtóreggelire várta a média munkatársait a Fejér Megyei Civil Közösségi és Szolgáltató Központ a Pátria Kávéház és Étterembe. A rendezvényen szó volt a hétvégi Székesfehérvári Civil Napról, a Nemzeti Együttműködési Alap 2021-es pályázatairól, illetve a fehérvári egyesületek, alapítványok következő hónapjainak programjairól. A sajtóreggelin Molnár Tamás környezetvédelmi és civil ügyek tanácsnoka, Berdó-Kovács Erika, a Fejér Megyei Civil Közösségi és Szolgáltató Központ irodavezetője és Katonáné Bellovits Andrea CLLD iroda vezetője ismertette a részleteket. 
 
 
„Immár XIII. alkalommal rendezi meg Székesfehérvár Önkormányzata a Székesfehérvári Civil Napot. Szeptember 12-én, szombaton 9 és 15 óra között hatvan fehérvári civil szervezet várja az érdeklődőket a Zichy ligetben. Fontosnak tartottuk, hogy ez a rendezvény ne maradjon el, a szabályok betartásával belakjuk az egész teret. Ez a rendezvény jó lehetőség a civil szervezeteknek arra, hogy megismerjék őket, tevékenységüket” – mondta el Molnár Tamás környezetvédelmi és civil ügyek tanácsnoka.
„A Fejér Megyei Civil Közösségi és Szolgáltató Központ idén is segítséget nyújt a megye civil szervezeteinek abban, hogy minél sikeresebb pályázatokat nyújtsanak be a Nemzeti Együttműködési Alap terhére”- ismertette Berdó-Kovács Erika irodavezető. A kérelem benyújtásának módja változik, mivel új pályázati felületet kell használni októbertől, az iroda ebben is biztosítja a segítséget a zökkenőmentes átállás érdekében. Érdemes már most elkezdeni regisztrálni, hogy a kiírás dátumában már egy elfogadott regisztrációval rendelkezzen a szervezet.
2020. október 12-én és november 12- én újra megnyílik a lehetőség a szervezetek előtt arra, hogy egyszerűsített, illetve összevont vagy működési célú támogatásért pályázzanak a 2021-es megvalósítási időszakra. A következő pályázati ciklusban minden eddiginél nagyobb, 9.288 Mrd forint keretet osztanak szét a pályázók között.
Formái:
Összevont pályázati kiírás: Célja, hogy a pályázó részére egyszerűbbé váljon a támogatási igény benyújtása: egy pályázati adatlap kitöltésével van lehetőség kizárólag működési, vagy
„vegyes” (szakmai és működési költségeket is tartalmazó) pályázat benyújtására. Külön pályázati kiírás, amelynek működési része egységes tartalommal és feltételekkel, a „vegyes” (szakmai+működési) része pedig kollégiumonként eltérő tartalommal és feltételekkel jelenik meg.
Egyszerűsített támogatás: Célja helyi szinten működő (helyi vagy területi hatókörű) kis civil szervezetek támogatása, akik így jogosultsági alapon, egyszerűbb pályázati adatlap kitöltésével juthatnak majd egyszeri, kisösszegű támogatáshoz. A támogatás összege legfeljebb 300.000 forint.
A részletes kiírás az alábbi linken érhető el:
https://civil.info.hu/nea/kezdolap/palyazatok/index.html
Az iroda 2020. szeptember 14- én 17 órától tájékoztató fórumot tart a témában a Fehérvári Civil Központban.
A 2014-2020-as Európai Uniós fejlesztési időszak új módszere a közösségvezérelt helyi fejlesztés, melynek keretében megújulnak a közösségi terek, új ifjúsági, művészeti, kulturális és szabadidős programok indulnak. Nincs ez másként Székesfehérváron sem. 2016-ban megalakult az Alba Regia Helyi Közösség Helyi Akciócsoport, amely elfogadta az Alba Regia Helyi Közösségi Fejlesztési Stratégiát, ennek megvalósítására tematikus pályázatokat írt ki. A felhívásokra helyi szervezetek, intézmények, egyesületek, alapítványok, nonprofit Kft-k nyújtottak be pályázatot, amelynek keretében megújul a Bartók Béla tér, valamint a helyi identitást, társadalmi összetartást és a helyi közösségeket erősítő programok, rendezvények valósulnak meg. „A nyertes pályázók közel 200 programot, programsorozatot valósítanak meg, és 2020 év végéig a koronavírus járványhelyzet intézkedéseit is betartva számos programot szerveznek” – mondta Katonáné Bellovits Andrea CLLD iroda vezető.
 
Fotó: Molnár Artúr
 
 
nyomtatás