Válasz a kihívásokra: a helyi identitás erősítése
A helyi identitás, a helyi kohézió erősítése a célja annak a pályázatnak, melyet Fejér Megyei Önkormányzat és az Echo Innovációs Műhely konzorciuma valósít meg „Fejér megyei identitás erősítése térségi szellemben” címmel. A projekt a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program 100 millió forintos támogatásával, 2023. január 31-ig valósul meg. A részletekről Dr. Molnár Krisztián, a Fejér Megyei Közgyűlés elnöke, és Dr. Zugor Zsuzsanna, az Echo Innovációs Műhely elnöke számolt be a Megyeházán. 
 
A pályázat célja a helyi identitás és a helyi kohézió erősítése. Mint azt Dr. Molnár Krisztián, a Fejér Megyei Közgyűlés elnöke elmondta, számos komoly beruházás valósult meg Fejér megyében a településen élők igényei alapján, de az infrastrukturális fejlesztések mellett arra is legalább ekkora szükség van, hogy a települések lakosai érezzék: ezek a fejlesztések értük vannak, róluk szólnak. „Azt látjuk, hogy a kihívások időszakát éljük: világjárványok, migráció, katonai konfliktusok. Nagyon-nagy szükség van arra, hogy a társadalmi kisebb csoportokban a kohéziót, az összetartozást erősítsük, ezáltal a problémás hétköznapokat is könnyebben tudjuk megélni” – tette hozzá Dr. Molnár Krisztián.
A Fejér Megyei Önkormányzat az Echo Innovációs Műhellyel közösen valósítja meg az identitásfejlesztő pályázat programjait, melyekkel minden korosztályt igyekeznek megszólítani. A sokszínű programkínálatban lesznek egyebek mellett kisiskolásoknak szóló napközis táborok, települések közötti kapcsolatot erősítő „Szomszédünnep”, hagyományos és online fórumok, a Helyi Demokrácia Hetéhez kapcsolódó rendezvények, valamint egy Fejér megye gazdag zenei hagyományának fiatalok általi feldolgozását segítő amatőr megyei verseny, illetve „Két keréken Fejérben” elnevezéssel egy kerékpáros értékbemutató programelem is.
„Ez utóbbi számomra azért kiemelten fontos, hiszen az országban a közelmúltban sok kerékpárút-beruházás indult, vagy éppen már be is fejeződött. Ahhoz, hogy ezeket valóban használják is a lakosok, szükséges olyan programokat, akciókat szervezni, amelyek népszerűvé teszik számukra” – mondta el Dr. Zugor Zsuzsanna, az Echo Innovációs Műhely elnöke.
 
Mindezek mellett, a projekt részeként teljesen megújul Fejér megye honlapja, és „Otthonuk Fejér” címmel újság is készül a megye lakosainak.
 
Forrás: fejer.hu
 
nyomtatás