Ki tud tenni a környezetért? Ti és mi!
A cikk címe Kecskés Tímea mottója is egyben. A környezetvédelmi aktivista július 7-én, az Öreghegyi Közösségi Házban részletesen beszélt arról, hogy mit takar a buzdító szöveg: hogyan csökkenthetjük saját, háztartási hulladékunk mennyiségét, és kímélhetjük meg Földünket. 
 
 
 
Az öreghegyi előadást a Zacskómentes Világnap (július 3.) inspirálta, mely 2008 óta próbálja felhívni az emberek figyelmét a környezetünket és egészségünket veszélyeztető műanyag zacskókra. Alig 40 éve használjuk ezeket a mindennapokban, ám a kidobott mennyiséget már képtelen elnyelni a bolygónk, ami nem csoda, hisz csak az EU-ban 8 milliárd kerül a kukába és több mint 2 millió autó súlyával egyenlő mennyiség készül évente.
A TOP-6.9.2-16-SF1-2018-00001 Helyi közösségfejlesztés Székesfehérváron című projekt keretében múlt szerdán megtartott előadásnak azonban csak egy kis szelete volt a Zacskómentes Világnap. Kecskés Tímea környezetvédelmi aktivista a 7R (Rethink - Gondold újra!, Refuse - Utasítsd vissza!, Reduce - Csökkentsd le!, Reuse - Használd újra!, Repair - Javítsd meg!, Recycle - Hasznosítsd újra!, illetve Rot - Komposztáld!) lépésein vezette végig a hallgatókat és minden lépéshez konkrét példákat, saját történeteket, lehetőségeket sorolt fel.
- Az előadás ötlete akkor fogalmazódott meg bennünk, amikor épp negatívabban láttuk magunk körül a világot, és azon keseregtünk, hogy miért nem tesznek semmit a döntéshozók és a nagy cégek a környezetvédelem érdekében – mondta el bemutatkozásában Timi, aki később rádöbbent: ha sok embernek elmesélik azt, amit ők otthon tesznek, akkor egyre többen lesznek, és ezzel valódi hatást tudnak elérni. Így született a Ki? Ti & Mi, azaz Ki tud tenni a környezetért? Ti és Mi! projekt és ezen belül ez az előadás, melyre szerdán is szép számmal érkeztek.
A rendkívül hasznos, rendhagyó környezetvédelmi óra után a közönség nem széledt szét: ott fogták még az előadót egy kötetlen beszélgetésre, ahol mindenki megoszthatta a másikkal a saját praktikáit, ötleteit.
 
 
nyomtatás