A jövő már elkezdődött
A Titkok Háza hároméves működése alatt több mint 12.300 diák tanulhatott és nyerhetett betekintést a tudományos területekbe és a digitális technológia készségszintű használatába. Hétfőn délelőtt műhelykonferencián értékelték a Titkok Háza eddigi működését és jövőbeli lehetőségeit. 
 
 
2019 februárjában nyílt meg a Titkok Háza Tudományos Élményközpont, ahol kifejezetten a fiataloknak szóló, korszerű és kísérletközpontú tanfolyamok és kurzusok, valamint a természettudományos és műszaki tantárgyak népszerűsítése volt a cél. Ezt az elmúlt három évben sikerült is teljesíteni, valamint a következő évekre is zászlójára tűzte az élményközpont. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma, Székesfehérvár Önkormányzata, az Echo Innovációs Műhely és az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Karának összefogása által létrejött, egyedülálló központban hétfőn délelőtt műhelykonferenciát rendeztek a Titkok Házában zajló munka bemutatására, valamint a jövőbeli módszerek ismertetésére.
Dr. Cser-Palkovics András polgármester köszöntőjében a Titkok Háza küldetésének fontosságát, valamint az élménypedagógia szerepét emelte ki: „A legnagyobb csoda az, amilyen tartalom valósult meg az elmúlt esztendőkben. Bevonva azokat a pedagógusokat, akik készek voltak ezzel a technológiával és módszertannal megismerkedni, valamint a tanfolyamokban részt venni. Szerintem ez a székesfehérvári és Székesfehérvár környéki köznevelési és szakképzési rendszer egy fontos értéke, és talán egy lehetőség arra, hogy megérezzük azt, mire lesz még szükség a hagyományos módszerek megtartása mellett a köznevelésben.”
A köszöntő után Dr. Zugor Zsuzsanna, az Echo Innovációs Műhely elnöke és Prof. Dr. Györök György, az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Karának dékánja köszöntötte a konferenciai résztvevőit. Köszöntőjük legfontosabb kapcsolódási pontja a felelősség: az egyetem felelőssége a következő generáció tudásának megalapozásában, valamint a szülők felelőssége a gyermekek kritikus gondolkodásra nevelésében.
Borján Péter, a Titkok Háza Tudományos Élményközpont igazgatója az elmúlt három év sikeres programját számokban is ismertette:
- 6 félév + az előkészítő szakasz
- 32 partner intézményben + a többi érdeklődő
- 12.300 diák + akik más iskolákból jöttek
- 8 foglalkozási forma, 30 tananyag + digitális terület
- 825 elindított kurzus + amit nem számolunk
- 2645 foglalkozás + a projekteken kívüli rendezvények
 
Az igazgató a Jövő már elkezdődött című előadásában rávilágított, hogy nem elég a robotika, a digitális tér és a természettudományok felületes ismerete. Egészen fiatal korban el kell kezdeni azt a fajta képzést, amivel a jövőben a fiatalok nem csak lépést tudnak tartani a technológiaifejlődéssel, de kezelni és irányítani is tudják majd azt. A Titkok Háza innovatív, folyamatosan fejlődő programja esélyt ad arra, hogy Székesfehérvárról és környékéről minél több fiatal értse, használja és irányítsa a technológia által nyújtott lehetőségeket.
 
Forrás: Önkormányzati Kommunikációs Központ
Fotó: Varju Zoltán Mihály
 
nyomtatás