Megújuló közösségi terek a Fehérvári Civil Központban
E-sport termet és olyan modern, tágas közösségi tereket alakítanak ki a Fehérvári Civil Központban, melyek lehetőséget adnak a civil szervezeteknek, hogy akár kávéházi hangulatban találkozhassanak egymással. Az új közösségi terek kialakítása folyamatban van, és ha elkészülnek, akkor olyan programokat is szerveznek majd itt, amelyek kiegészítik a Titkok Háza rendezvényeit. 
 
 
 
Pénteken délután tartottak bejárást a Fehérvári Civil Központ építési területén. A megújuló közösségi terekben Domokos Tamás, a Titkok Háza Tudományos Élményközpont módszertani igazgatója vezette körbe Vargha Tamás országgyűlési képviselőt és Róth Pétert, Székesfehérvár alpolgármesterét. A közel 100 millió forintös európai uniós forrásból megvalósuló felújítás során a Titkok Háza Tudományos Élményközpont mellett létrejön több új kulturális és közösségi tér is az épületben. A beruházás a közösség vezérelt helyi fejlesztés részeként valósul meg a városban.
A felújítás részét képezi az elavult villamoshálózat felújítása, korszerű informatikai hálózatot alakítanak ki, a neon fényforrások helyett energiatakarékos LED fényforrásokat építenek be, cserélik a padlóburkolatokat és építettek már egy szabványos mozgáskorlátozott feljárót is. A megújult közösségi terek több ütemben, várhatóan idén nyárra készülnek el.
Székesfehérvár összetartó közösségeinek olyan terekre is szükségük van, ahol megfelelő környezetben lehet találkozni – hangsúlyozta Vargha Tamás, Székesfehérvár országgyűlési képviselője. ”A Civil Központ is egy ilyen hely, ahol a Titkok Háza után az épület földszintjének másik felét is felújítják. Nagyon sok 21. századi eszköz kerül majd ide, többek között egy e-sport terem is lesz, ami eszembe juttatta az épült régi nevét, a Technika Házát. Sok funkció szól majd a fiataloknak, de a város civil közösségeinek is nagyszerű találkozóhelye lehet.”
A Civil Központ épülete fokozatosan, több lépcsőben újul meg, és egyre több közösségi funkció talál itt otthonra. Az elmúlt néhány évben sikerült egy nagyon jól működő tudományos élményközpontot kialakítani – mondta Domokos Tamás, a Titkok Háza Tudományos Élményközpont módszertani igazgatója. Részben az itteni tapasztalataink alapján varázsoljuk egy igazi modern térré az épület másik felét. Olyan funkciók lesznek, amik kiegészítik a Titkok Háza programjait, így lehetőség lesz például e-sport foglalkozásokra is a szépen felújított környezetben. A nyitott közösségi tér pedig lehetőséget ad arra is, hogy a civil közösségek ne egy klasszikus művelődési ház közegben találkozzanak, hanem lazább, modern környezetben akár kávéházi hangulatban.
A bejáráson elhangzott, hogy az épület auláját is szeretnék a közeljövőben felújítani városi forrásból, továbbá keresik a lehetőséget, hogy a Civil Központ emeleti helyiségeit, így a színháztermet is meg tudják újítani.
 
Forrás: Önkormányzati Kommunikációs Központ
Fotó: Simon Erika
nyomtatás