Természettudományos élményközpont nyílik
Székesfehérvár Megyei Jogú Önkormányzata döntött arról, hogy a Fehérvári Civil Központban helyszínt biztosít a Székesfehérvári Természettudományos Élményközpontnak, így megindulhatnak az előkészítési munkálatok annak érdekében, hogy 2018 szeptemberében megnyithassa kapuit. A program részleteiről közös sajtótájékoztatón számolt be dr. Cser-Palkovics András polgármester, Zugor Zsuzsanna, az Echo Innovációs Műhely elnöke és Dr. habil. Györök György, az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Kar dékánja a Fehérvári Civil Központban. 
 
 
Az Emberi Erőforrások Minisztériuma és az Európai Unió támogatásával az Echo Innovációs Műhely és az Óbudai Egyetem egy természettudományos élményközpontot hoz létre pályázat útján a Fehérvári Civil Központban, mintegy 436 millió forint támogatással. A program – amellyel összesen 12 ezer diákot fognak elérni – célja, hogy bővüljön a természettudományos élménypedagógiai programkínálat a közép-dunántúli iskolák számára, terjedjen a kísérletközpontú, élményszerű oktatás, ezáltal népszerűbbek legyenek a természettudományos és műszaki pályák.
„Az épületben 300 négyzetméternyi területen kerül kialakításra az elkülönült élményközpont: egy nagyobb oktató-előadó terem, valamint 4 kisebb tematikus labor, kapcsolódó raktár, tanári/oktatói szoba és kiszolgáló irodai részek, de elkészül egy akadálymentes mosdó, felújítják a recepciót, a ruhatárat, a férfi és női mosdókat is. Az Élményközpont befogadóképessége 80 fő lesz, ez lehetővé teszi 5 csoport egyidejű jelenlétét. A központot 2018 szeptemberében nyitjuk meg.” – mondta Zugor Zsuzsanna, az Echo Innovációs Műhely elnöke. A 35 féle programban helyet kap többek között a mechatronika vagy a gépészmérnöki csodák világa, egy bűnügyi helyszínelő labor, 3D tervezés és nyomtatás és élményfizikai kísérletek. A program során tematikus órák nemcsak a Központban, hanem a 32 együttműködő iskolában is zajlanak majd, így az eszközbeszerzés ezeket az intézményeket is érinti.
Az Óbudai Egyetem vezetésével a szakemberek többek közt olyan fizikai élménypedagógiai programokat dolgoznak ki, amelyek az atomenergia, a megújuló energiaforrások megismertetésén túl, lehetőséget teremt az univerzum titkainak fürkészésére, segít megérteni a fizika világát játékos, tudományos kísérleteken keresztül, betekintést enged a légkör tudományába. A matematikát a problémamegoldó képesség és a logikus gondolkodás fejlesztés irányából közelítik meg.
Dr. habil. Györök György dékán azt fogalmazta meg, hogy a műszaki attitűd átadása szívügye, és a nagy ipari potenciállal bíró városban felelősség is egyben a természettudományos nevelés: „Az Alba Regia Műszaki Kar küldetésnek tekinti a műszaki és természettudományos érdeklődés felkeltését, a fiatalok motiválását a mérnöki pályák irányába. Ezt idejekorán kell kezdeni, már az általános iskolás korban. Másrészt nagyon fontos a mérnöki hivatás szépségének, fontosságának, a teremtő, az újat létrehozó emberi habitus élményszerű bemutatása. Mindezekhez adjuk a szakértelmet, tapasztalatot, oktató kollégáink felkészültségét." A dékán azt mondta, bízik benne, hogy a programmal még több hallgató fog jelentkezni az Óbudai Egyetem helyi karára.
Dr. Cser-Palkovics András polgármester gratulált és örömét fejezte ki az együttműködés kapcsán. A nagy összegű támogatásból létrejövő fejlesztésről a város versenyképességének, versenyelőnyének a növekedéséről beszélt, hiszen a Dunántúlon összesen négy ilyen központ működik, a Közép-Dunántúlon pedig ez lesz az egyetlen. „2018 szeptemberétől újabb lehetőség lesz arra a városban, hogy a tehetséges fiatalokat egy élményközpont segítse a pályaorientációban. Ez is egy fontos eszköz arra, hogy megszólítsuk, itthon tartsuk, vagy máshonnan idecsábítsuk őket az Óbudai Egyetem helyi campusára: azt tudjuk nekik üzenni, hogy itt van valami, ami tematikusan nagyon szépen illeszkedik a természettudományos pályaválasztáshoz – ízelítőt, plusz tudást kaphatnak, és mindezt izgalmasan, érdekesen, az ő nyelvükön, modern eszközökkel. A fiatalok remélhetőleg érezni fogják, hogy ez róluk szól, az ő jövőjüket is jelenti, ami pedig a város jövője.” A polgármester hozzátette, hogy az ipari centrumban két fontos kihívással is összefüggésbe hozható a központ: az egyik a munkaerőhiány, a másik a folyamatban lévő komoly technológiai átalakulás; ezt hivatott segíteni a már működő Alba InnoVár is. Köszönetet mondott a szakembereknek, akik – mint mondta – missziót teljesítenek a programban, és minden résztvevőnek jó munkát kívánt a megvalósításban.
 
A sajtótájékoztató végén a résztvevők megtekintették azokat a termeket, helyiségeket, ahol az élményközpontot kialakítják.
 
Forrás: Önkormányzati Kommunikációs Központ
 
 
nyomtatás