Hírek 2007
 

 

2007.12.17.

A Zöld Alma szünetelteti a közösségi ellátást

Szomorúan adunk hírt arról, hogy a Zöld Alma Egészségfejlesztő Alapítvány 2008. január 1-től szüneteltetni kényszerül a szenvedélybetegek közösségi ellátását. Jövőre elsősorban a már megszokott projekt jellegű tevékenységekkel szolgálja Alapítványunk a szenvedénybetegség csökkentését, így a tovább folytatjuk a kortás-programjainkat, végezzük a party service ártalomcsökknető munkát illetve pályázati forrásból ún. "drop in" helységet alakítunk ki a városban, ahova bármikor betérhetnek a fiatalok és idősebbek.

 


 

 

2007.11.15.

Kutatás a szlovák állampolgárságú munkavállalók magyarországi megjelenéséről

Az Országos Foglalkoztatási Közalapítvány támogatásával kutatást végzett az Echo Nonprofit Network a szlovák állampolgárságú munkavállalók magyarországi helyzetéről, munkatapasztalatairól a munkavállalók és a foglalkoztatók körében. Az Echo által vezetett kutatócsoportban szlovák és magyar demográfusok és szociológusok közösen dologzta a kutatási célook megvalósulásán. A támogató által is elfogadott végső szakmai beszámoló letölthető az Echo Survey Szociológiai Kutatóintézet honlapjáról.

 


 

2007.09.28.

Tábor

A Zöld Alma Alapítvány, és az Echo Innovációs Műhely 2007 augusztus 21-26. között komplex nyári tábor programot valósított meg Pusztavámon és Csókakőn. A két helyszínen egyszerre volt két tábor, melyek résztvevői egymást látogatták turista úton és közös programokban vettek részt. Az egyik helyszínen lakásotthonos fiatalok táboroztak a másikon az Alapítvány önkéntes kortárs-segítői. A fizikai megterhelés, a nomád életmód, a közösségfejlesztő játékok, a rengetek látnivaló és a feltáratlan helyek megismerése tarkították a programot. Gazdag élményekkel tértünk haza.

 

  

2007.09.27.

Nyári programok

A Zöld Alma Alapítvány a nyár során több helyszínt látogatott meg, ahol ifjúsági programok zajlottak. Az önkénteseink segítették a Velencei Gyermekotthonban megrendezett bűnmegelőzési tábort, valamint ott voltak a fogyatékosok számára szervezett kajak-kenu táborban. Jelen voltunk Pusztaszabolcson a Csipesz Ifjúsági Egyesület által szervezett szabadidős programon. Ezeken a helyszíneken közvetlenebbül tudtuk megszólítani a fiatalokat, és velük együtt gondolkodni az egészséges, szermentes életről.

  

2007.09.13.

 

Elköltözött az Echo Nonprofit Network

Az elmúlt két hét megfeszített munkájának eredményeképpen az Echo Network három tagszervezete (Echo Innovációs Műhely, Echo Survey Szociológiai Kutatóintézet, Zöld Alma Egészségfejlesztő Alapítvány) elköltözött. A Forgó utcában a Zöld Alma Alapítvány a klienskiszolgálás fenntartására még egy irodát működtet. A szervezetek új székhelye szeptembertől: H-8000 Székesfehérvár, Tobak u. 17. I/30. "Zöld Udvarház". Internetes valamint telefonos elérhetőségeink változatlanok maradtak!

 


 

2007.08.29.

Sikeres 2006-os évet zárt az Echo Network

Évadnyitó értekezleten számoltak be az Echo Network tagszervezetei a 2006-os programokról. Domokos Tamás módszertani igazgató bevezetőjében kitért arra, hogy a 2006-os mérlegadatok alapján a négy Echo tagszervezet összesen több mint 80 millió forintból gazdálkodott 2006-ban, mely források fele pályázati úton, másik fele közhasznú szolgáltatások (elsősorban képzési és kutatási programok) értékesítése útján érkezett a Network szervezeteihez. A részletes közhasznúsági jelentések és szakmai beszámolók megtekinthetők az Echo honlapján. 

 


 

 

2007. 08. 06.

Csipesz buli

2007. július 28-án Pusztaszabolcson a Csipesz Ifjúsági Egyesület, "Csipesz buli" néven ifjúsági programot szervezett. A Zöld Alma Alapítvány önkéntesei "Szermentes élmények" elnevezésű programjukban az önként jelentkezőket olyan helyzetek elé állították, ahol bizonyos érzékszerveik korlátozottan működtek és ezáltal speciális élményekben részesültek. A kortárssegítő fiatalok szívesen beszélgettek az érdeklődőkkel és szóróanyagot osztottak, ezzel is népszerűsítették az önkéntes munkát.


 

2007.08.04

Közgyűlést tartott az Echo Innovációs Műhely

Augusztus 4-én az Echo Innovációs Műhely Közgyűlése elfogadta a 2006. évi közhasznúsági jelentést és a 2006. évi szakmai beszámolót, amelyek pontos szövege megtekinthető a Műhely honlapján. Ekkor döntött a Közgyűlés arról is, hogy az Echo Survey Szociológiai Kutatóintézetet a továbbiakban közhasznú alapítványként kívánja működtetni. Mindemellett átalakult a Zöld Alma Egészségfejlesztő Alapítvány kuratóriuma. Végül pedig arról döntött a Közgyűlés, hogy Közép-Dunántúli Ifjúsági Innovációs Alapítvány néven szakmai szervezetet hoz létre a regionális ifjúsági stratégiát elősegítendő.

 


 

2007.07.25.

Szlovák munkavállalók vizsgálata Magyarországon

Az Echo Innovációs Egyesület az Országos Foglalkoztatási Közalapítvány támogatásával az észak-magyarországi határmenti régiókban kutatást indít a szlovák állampolgárságú munkavállalók és az őket foglalkoztató vállalatok körében. A kutatás célja feltérképezni a munkavállalók magyarországi jelenlétét és szociológiai jellemzőit.

 


 

2007.06.28.

 

Drogellenes Világnap 2007

A drogellenes világnap alkalmából 2007. június 23-án a Székesfehérvári Zöld Alma Egészségfejlesztő Alapítvány Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzatával, Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzata - Kábítószerügyi Egyeztető Fórumával, a Székesfehérvári Ifjúsági Információs és Tanácsadó Irodával és a Székesfehérvári Nagycsaládosok Egyesületével együttműködve drogellenes napot tartott Székesfehérváron, a bőrgyár területén. A rendezvényre a sokszínűség volt jellemző, ezért a különböző korosztály képviselői mindannyian találtak maguknak elfoglaltságot. Volt vitafórum a droggal kapcsolatos problémák kommunikálásáról, vagy sportprogramok minden korosztálynak. Lehetőség volt elvonulni, beszélgetni, de volt plakátkiállítás, koncertek, és amint kellő mértékben besötétedett előkerültek a tűzzsonglőrök is. Végül pedig az igazán bátrak a Klub Teremben szermentes élményekhez juthattak a Zöld Alma Alapítvány munkatársai és önkéntes segítői által.

Részletes program

 


 

2007.06.26.

Miniszteri Elismerő Oklevél az Echonak

Az ENSZ Kábítószer-ellenes Világnapja alkalmából Csizmár Gábor államtitkártól Miniszteri Elismerő Oklevelet vett át Ruff Tamás az Echo Network képviseletében. Az Echo Networknek az elmúlt 10 évben a nonprofit szektoron belül sikerült egyedülálló módon egy olyan hálózatot kialakítani, mely a fejlődés és a fejlesztés irányában rugalmasan, ugyanakkor a helyi igényekre stratégiák kidolgozásával reagál. Az Echo Networkön belül 4 szervezet működik különböző területeken. Az Agóra Vidékfejlesztési Alapítvány, az Echo Survey Szociológiai Kutatóintézet, az Echo Innovációs Műhely és a Székesfehérvári Zöld Alma Egészségfejlesztő Alapítvány. A szervezet kiemelt munkát végez a kutatás és monitoring, az integrált fejlesztések és projektgenerálás, az ifjúsági nemzetközi munka, a kábítószer-probléma kezelésének a megyei és városi szinten való elősegítésében, valamint az egészségfejlesztés területén.

Kitüntetés megtekintése

 


2007.06.11.

 

Gazdálkodó szervezeti kutatás - Székesfehérvár

A Fejér Megyei Kereskedelmi és Iparkamara megbízásából civil szerevezetekkel együttműködve kutatást készített az Echo Network részeként működő Echo Survey Szociológiai Kutatóintézet Székesfehérvár Gazdasági Programjának fogadtatásáról a város kis- és középvállalkozásai valamint nonprofit szervezetei körében. A teljes kutatási beszámoló letölthető a www.fmkik.hu honlapról.

 


 

2007.06.04.

ESPAD hírek

Ez év áprilisában lezárult az ESPAD kutatás adatfelvétele. Az adatfelvétel 404 osztály megkérdezésével történt, ami körülbelül 10 000 diákot jelent. Jelenleg a kérdőívek feldolgozása folyik. Publikus eredmények 2007 szeptemberében várhatók.  

 


 

2007.05.18.

Befejeződőtt a Deliberative Polling képzés

Sikeresen befejeződőtt az Echo Network egyedülálló képzése, amelyben fiatal civil szakemberek részesültek kutatásmódszertani képzésben. A tanulási és valós kutatási folyamat párhuzamosan zajlott, melynek eredményeit 2007. 05 18-án tartott sajtótájékoztatón mutatták be.
A képzésben és kutatásban résztvevők a jövőben szélesebb szakértői körrel szeretnének továbbgondolkodni az eredményekről és fejlesztési lehetőségekről. 

 


 

2007. 05. 10.

Deliberative Polling kutatásmódszertani képzés

Az Echo Network egyedülálló kezdeményezésként 2007. május 7-18. között „Deliberative Polling” elnevezésű kutatásmódszertani képzését valósítja meg székesfehérvári fiatal civil szakemberek közreműködésével. A program keretében egy valós kutatási koncepció kerül kidolgozásra és megvalósításra, melynek témája a székesfehérvári közlekedés lakossági megítélése. A kutatás során a résztvevők kérdőíves felmérést készítenek. 2007. május 12-13. között személyesen keresnek fel 300 háztartást.

 


2007. 02. 07.

 

Beszólás? Nem! Beleszólás!”

Állampolgári részvételi technikák elméletben és gyakorlatban. Tapasztaltad már, hogy az emberek véleménye, érdeke nem érvényesül a helyi
döntésekben sem? Előfordult már, hogy úgy érezted, te jobban döntöttél volna? Eleged van belőle, hogy feletted döntenek? Most beleszólhatsz! Tanulj meg élni
állampolgári jogaiddal és taníts meg másokat is arra, hogyan hallathatják a hangjukat! … És most pénzt is kapsz hozzá! Az Echo Deliberatív képzési programja vár téged. Részletek a
www.echoinn.hu honlapon.

 


2007. 01. 31.

Dobbantó

Az Echo Innovációs Műhely és a Székesfehérvári Zöld Alma Egészségfejlesztő Alapítvány a Sárbogárdi Lakásotthonok bevonásával ifjúsági kezdeményezésen alapuló rendezvényt szervezett 2006. január 6-án Sárbogárdon a Klubkönyvtárban.
Az ősz folyamán hosszú szervezési folyamat kezdődött el, melyben fő szerepe volt az Echo Network önkénteseinek, akik a hátrányos helyzetű lakásotthonban élő fiatalokat motiválták egy ifjúsági rendezvény megszervezésére. A program végül összeállt, és sikerült a hastáncosokat, a capoeira együttesét és a tűzzsonglőröket meghívni a rendezvényre. A közös bográcsozás és az esti zene, valamint karaoke színesítették a nap közösségi programjait.


 

 

 

 

2007.01.24.

"BACKSPIN- Képzési program a munkaerőpiacra való visszajutásért"

A Székesfehérvári Zöld Alma Egészségfejlesztő Alapítvány 40 órás képzést indít álláskereső, gyógyult szenvedélybetegek részére
A "Backspin" program megvalósításának célja, hogy a gyógyult szenvedélybetegeknek lehetőséget biztosítson a munkavállalási képességeik fejlesztésére, és a komplex segítségnyújtás által ismét aktív résztvevőivé váljanak a munkaerőpiacnak.

Bővebb információt a
www.zoldalma.org- on található.

 

 


 

2007.01.01.

Nyugodt, békés ám szakmai sikerekben bővelkedő új esztendőt kívánunk minden kedves együttműködő partnerünknek és támogatónknak az Echo Network munkatársai nevében!

 

 

 

 


 

Az Echo Nonprofit Network korábbi híreit az alábbi archivumokban érheti el:

Hírek, közlemények - 2006

 
Oldal nyomtatása