Civil véradó nap
Véradást szervez az Országos Vérellátó Szolgálat és a Fejér Megyei Civil Információs Centrum Székesfehérváron. A részleteket sajtótájékoztató keretében ismertette Berdó-Kovács Erika, a Fejér Megyei Civil Információs Centrum szakmai munkatársa és Östör Annamária egészségügyi tanácsnok. 
 
 
 
 
Civil véradó napokat szervez országszerte a Miniszterelnökség Civil Kapcsolatok és Társadalmi Konzultáció Főosztálya, amelyek koordinálását a megyei civil információs centrumokra bízta. Székesfehérváron 2019. április 10-én, 12 órától várja a civil szervezetek képviselőit, munkatársait a Fejér Megyei Civil Információs Centrum a Fehérvári Civil Központban. Véradásra jelentkezhet minden 18 és 65 év közötti (első véradóként 60 év alatti), legalább 50 kg testsúlyú egészséges felnőtt.
A Fejér CIC az elmúlt hét évben mindig fontosnak tartotta, hogy olyan ügyek mellé álljon, amelyek a helyi közösséget szolgálják. Egyetlen véradó három betegen tud segíteni, éppen ezért szólít meg a program minden helyi civil szervezetet, hogy képviselőik, tagjaik, pártolóik jöjjenek el, vegyenek részt az eseményen.
A Fejér Megyei Civil Információs Centrum fő célkitűzése a helyi civil szervezetek segítése, összefogása a helyi közösségfejlesztés érdekében. Teszi mindezt szervezeti működésük mentorálásával, miközben alapítványok, egyesületek, szociális szövetkezetek létrejöttében segédkezik. Mindemellett pályázati tájékoztató fórumokat és képzéseket tart a nonprofit szervezeteknek. A Fejér CIC mindig is támogatta a szektorok közötti együttműködések létrejöttét, jó példa erre a mai nap is, amikor az önkormányzati szféra képviselői a civilekkel együtt hívja fel egy ilyen fontos ügyre a figyelmet.
Berdó-Kovács Erika elmondta: „A civil véradó nap fő célja, hogy a civilek országosan egy olyan fontos ügy mögé álljanak be együttes erővel, mint a helyi közösségek támogatása és az egyéni segítségnyújtás. Egy véradás során azon túl, hogy a saját egészségünket is óvjuk, emberek életét menthetjük meg, ezért kérem a civileket, jöjjenek el a véradásra.”
Östör Annamária egészségügyi tanácsnok is a véradás fontosságára hívta fel a figyelmet: „Az egészség társadalmi kérdés, ennek egyik jó példája ez a civil kezdeményezés. A vér olyan szer, ami semmi mással nem pótolható. Ezzel akkor szembesülünk, amikor nekünk, vagy a családtagjainknak szüksége van rá. Gondoljunk bele, mikor voltunk utoljára véradáson? Arra biztatok mindenkit, jöjjön el vért adni!”
 
 
nyomtatás