Amit a szem nem láthat – Az Öreghegy eldugott villáinak nyomában
Az Öreghegy történetét ismerhettük meg augusztus 11-én Váczi Márk történész vezetésével egy kellemes, délutáni séta alkalmával. A túra a Bory-vártól indult és a Videoton Oktatási Központnál ért véget, a legérdekesebb része pedig tagadhatatlanul a helyi villáról szólt. A városkutató elbeszélésében a XX. századi eseményekbe nyerhetünk bepillantást.  
 
 
 
Az Öreghegy a város legrégebbi szőlőhegye, és bár rendeletek tiltották a kintlakást, ez ellen nem tudtak érdemben fellépni. Így egyre „pezsgőbb” lett az élet a városrészben a 19. század végével. A beépülés folyamatát jelzi, hogy 1929-ben az utcákat elnevezték a Trianonban elszakított országrészek városairól és községeiről. Egy évtizeddel később, 1938-ben pedig itt építették fel a Vadásztölténygyár épületét, majd 1941-ben az Alumínium Gyár Rt. - t, ami ugyancsak elősegítette, hogy a terület benépesüljön.
- Az Öreghegy környéke már régen is frekventált hely volt: a hivatali osztályvezetőtől felfelé, egészen a polgármesterig, rengeteg prominens személynek itt volt a nyaralója, és akár hónapokra is kiköltöztek – mesélt Váczi Márk augusztus 11-én, a Cselekvő Fehérvár szervezésében megtartott túrán.
Elmondásából megtudjuk – talán pont azért, mert a város szolgái lakták leginkább az Öreghegyet –, egy nagyon erős közösség alakult itt ki. Erről a helyi műalkotások tanúskodnak leginkább: például a Szűz Mária-szobor, vagy a Fiskális út-Túrózsáki úti kereszteződésben álló Szent Antal szobor. Ezeket saját kezdeményezésre, saját forrásból állították a helyiek.
Váczi Márk túráján természetesen szó esett az Öreghegy legfőbb látványosságáról a Bory-várról is, melyet Bory Jenő (építész, szobrász, festőművész) saját tervei szerint maga építtetett 1923 és 1959 között egy régi présház körül. A vár nem csak otthona volt a családnak, az épület műteremként, múzeumként is funkcionált.
Ugyancsak beszélt a történész a Videoton gyárról, mely – túlzás nélkül – ezrek életét befolyásolta. A gyár köré pedig egy konkrét városrész épült óvodával, kulturális központtal, lakónegyeddel.
A túra legérdekesebb része azonban a Máriavölgyben található, régi villaépületekről szóló beszámoló volt, már csak azért is, mert, ami rejtve marad, az egyben kicsit érdekesebb is.
- Ma már kevés eredeti villaépületet látni, már csak azért is, mert a tulajdonosok igyekeznek ezeket elrejteni a kíváncsi szemek elől. Pedig vannak a szőlőhegyen egyedi, építészeti műremekek. A Máriavölgy 18-as szám alatti ház tervei például megjelentek még a Magyar Építőművészet című szaklapban is – mesél Márk, aki a helyszínen archív fotókon mutatta be a jellegzetes, faburkolatú, nagyteraszos épületeket.
Itt derült fény arra is, hogy a 32-es szám alatti villában maga Csitáry G. Emil polgármester is üdült. Nyaranta hónapokat is kint töltött a családjával.
 
Váczi Márk legközelebb augusztus 25-én tart városnéző túrát Előre a Fiskális úton címmel.
 
A program a TOP-6.9.2-16-SF1-2018-00001-es számú projekt részeként valósult meg.
 
 
nyomtatás