A lap küldetése
 
Köszöntjük a Nonprofit Monitor on-line statisztikai folyóirat oldalain!

(ISSN 2062-0861)

 
 
 
A Nonprofit Monitor az Echo Survey Szociológiai Kutatóintézet és az Echo Innovációs Műhely on-line statisztikai lapja, melynek elindítását a Nemzeti Civil Alapprogram támogatása tette lehetővé.  
 
A magyarországi nonprofit statisztikának számos hivatalos forrása van, a legismertebb természetesen a KSH, mely évente egy alkalommal, általában másfél, két éves késéssel teszi közzé az általa gyűjtött statisztákat, azt is felületesen, részletes területi bontások és értelmezések nélkül. Ezek a nonprofit statisztikai információk ebben a formában és keretekben a civil szervezet napi munkája szempontjából nem bírnak hozzáadott értékkel, miközben az NCA szervezeti, területi, kollégiumonkénti, települési forrásfelvételről, pályázati aktivitásról, eredményességről vagy az Új Magyarország Fejlesztési Terv operatív programjában résztvevő civil szervezetekről (pályázók, forrásfelhasználás), a CISZOK adatbázisok és statisztikák napi változásairól vagy éppen a megyei illetve térségi szükségletfeltárások eredményeiről a szektor szakemberei és szervezetei csak elvétve értesülnek.
 
Mindeközben a civil programok és szolgáltatások tervezése a szervezeti oldalról nem nélkülözheti a naprakész és adekvát statisztikai háttér-információkat, egy képzési pályázat célcsoport meghatározásánál épp úgy szükséges tisztában lenni az adatokkal, mint egy területi vagy civil stratégia tervezésekor vagy éppen egy-egy térség NCA, GYIA, NFT stb. forrásabszorpciós képességének erősítésekor.
 
A Nonprofit Monitor célja a hazai civil szektorral kapcsolatos statisztikai információkat, elemzéseket, kutatási gyorsjelentéseket, adatok közölése negyedéves rendszerességgel. A tervezett hírlevél nemcsak közli a számok tükrében a szektor alakulását, hanem értelmezi és a felhasználó szervezetek számára hozzáférhetővé teszi a statisztikai információkat rendszerezett formában.
 
A Nonprofit Monitor névre keresztelt on-line statisztikai hírlevél a civil szervezetek illetve szakmai szolgáltatók számára nyújt hasznos statisztikai háttér információkat a programjaik, szolgáltatásaik tervezéséhez, a civil ágazati lobbihoz illetve a koncepciók készítéséhez, igényfelmérések vagy célzott vizsgálatok szakmailag megalapozott megvalósításához. Lapunk segíti a civil szervezeteket a számok világában való eligazodáshoz, fejleszti statisztikai kultúrájukat és ezen keresztül a szervezetek által nyújtott társadalmi szolgáltatások beágyazottsága erősödik, a civil szervezetek szerepvállalása a társadalmi problémák megoldásában növekszik.
 
 

 
A Nonprofit Monitor elindításának támogatója:
 
Oldal nyomtatása