Nr.7
Nonprofit Monitor
on-line statisztikai folyóirat
 
Nr. 7. (2013).

ISSN 2062-0861

 
 
 
 
 
  
 

Zugor Zsuzsanna: A minőségi civil szolgáltatásszervezés felé
 
A hatékony civil szolgáltatások szervezése nem egyszerű feladat, komoly kihívásoksok elé állítják az erőforrás-hiányos nonprofit szervezeteket. Előfordul a szervezet által nyújtott szolgáltás szervezése nem adekvát, nem vagy nem jól illeszkedik a célcsoport igényeihez, szükségleteihez, a szolgáltató szervezetek működésüket, szolgáltatásaikat nem nagyon szokták értékelni, a minőségmenedzsment, minőségbiztosítás fogalma nem igazán ismert előttük, a hatékony HRM (humánerőforrás-menedzsment) a folyamatos szolgáltatásszervezésnél gyakran kontraszelektált. A hatékony szolgáltatásszervezésnek vannak kidolgozott modelljei, az egyik ilyen az ún. CSF (Civil Service Framework), mely a civil szolgáltatások szervezését speciális zóna modellben képzeli el. Ez a modell a hazai civil szektoron belül szinte ismeretlen, pedig viszonylag kis beruházással, önmagában a szolgáltatásszervezési struktúra átalakításával jelentősen növelhető a hatékonyság.
 
 Teljes cikk letöltése

 
Sziklai Zoltán-Ruff Tamás: A helyi demokrácia helyzete Székesfehérváron
 
 
Az Echo Survey Szociológiai Kutatóintézet az Echo Network HDA („Helyi Demokárcia Audit”) programjának keretén belül rendszeres társadalomtudományi kutatással vizsgálja a székesfehérvári helyi demokrácia helyzetét. A helyi demokratikus deficit alakulásán túl vizsgáljuk a lakosok önkormányzattal, az önkormányzati munkával, döntésekkel való elégedettségét is. Jelen kutatásunk a 2010. szeptember 20-26. között megrendezésre kerülő Állampolgári Részvétel Hete program keretén belül készült. A kutatóintézet kérdezőbiztosai 300 véletlenszerűen kiválasztott székesfehérvári 18 éven felüli lakossal készítettek telefonos interjút standard kérdőívek segítségével.
 
Teljes cikk letöltése

 
Kulcsár László: Az önkormányzatok szerepe a Közösségi Kezdeményezésekben
 
Az EU Közösségi Kezdeményezésekben való részvétel nem nélkülözheti az összefogást, melyben a helyi társadalmi szervezeteknek, formális és informális civil szervezeteknek, a piaci szereplőknek, az államigazgatásnak és az önkormányzati oldalnak a megjelenése egyaránt fontos. Az eltérő szereplők eltérő feladatokat láthatnak el a programban, s vannak olyan feladatok is (pl. humán erőforrás biztosítása, koordinációs feladat), melyet elvileg többféle szereplő is biztosíthatna.
 
Teljes cikk letöltése

 
 
Oldal nyomtatása