Nr.5
Nonprofit Monitor
on-line statisztikai folyóirat
 
Nr. 5. (2011).
 
ISSN 2062-0861

 
 
 
 
 
 
Rózsás Ildikó: Közösségi mediáció modellprojekt Kőszárhegyen
 
Az OBMB támogatásával 2009 tavaszán megvalósított közösségi modellprojekt átfogó célja a közbiztonság növelése volt Kőszárhegyen az ifjúsági bűnözés okozta települési konfliktusok erőszakmentes megoldásával és az ebből fakadó feszültségek napvilágra hozásával a felszabadultabb, nyíltabb lakóközösség kialakulása közösségi mediációs technikák alkalmazásával. Konkrét cél az érintett lakosok és szakemberek attitűdjeinek változtatása és a mediáció révén a konfliktusok közvetlen békés rendezése.Jelen beszámoló ennek tapasztalalatait foglalja össze.
 Teljes cikk letöltése

 
Maczuczáné Fenyvesi Viktória: Az önkéntesség megítélése Székesfehérváron
 
 
A fehérvári önkéntesség lakossági megítélésével kapcsolatos kutatásra az Alba Radar program részeként 2010. júliusában került sor. Az Echo Innovációs Műhely adatfelvételi részlege 300 fős reprezentatív telefonos kutatást végzett Székesfehérvár felnőtt lakossága körében. Cikkünk e kutatás eredményeit mutatja be részleteiben is, kitérve az önkéntes tapasztalatokra, az önkéntes motivációkra és a jövőbeni tervekre, szándékokra egyaránt.
 
Teljes cikk letöltése

 
Zugor Zsuzsanna: Az civil szektor részvétele az Európai Unió közösségi kezdeményezéseiben
 
Az Európai Unió területén teljesen általános, hogy egy tipikus európai civil szervezet a bevételének hozzávetőlegesen felét állami támogatásból biztosítja. Bár a civil szférának juttatott állami támogatás mértéke eltérő lehet az egyes tagországokban, a civil szervezetek bevételének az a hányada, amely közforrásokból származik, többé-kevésbé állandó az egész Unióban. Ezért a non-profit szervezetek és a közösségi alapok közötti pénzügyi kapcsolat is létfontosságú. Bár a közpénzek nagy része a nemzeti kormányoktól, regionális és helyi hatóságoktól valamint a nemzeti, regionális és helyi szinten működő fél-kormányzati szervektől (minisztériumi háttérintézmények, állami közalapítványok) érkezik a civil szférába, az évek során a Bizottság is fontos pénzügyi forrássá vált a non-profit szféra számára. Cikkünk ezt a kérdéskört járja körül.
Teljes cikk letöltése

 
 
 
Oldal nyomtatása